top of page

Ayak Masajı

Ayak bakımının bir parçası olan ve ayak sağlığını geliştirmek çoğu zaman da dinlenmek için yapılan ayak masajı hakkında sizlere aşağıda bir alıntı sunacağız. Alıntımızda ayak masajının sağlık açısından ne gibi yararları olduğuna değinilecek ve nasıl yapıldığı ile ilgili bilgiler verecektir. Ayrıca ayak masajında refleksolojinin önemi hakkında bilgiler verecektir.

Ayak Masajıyla Gelen Sağlık

Akan süreç içerisinde, gündelik yaşamın olmazsa olmazlarının giderilmesi sonrası günün getirdiği tüm yorgunluğu taşıyan organımız beyinden sonra en çok ayaklarımızdır, ayak sağlığı bundan dolayı beden sağlığında önemli yer tutan konulardan biridir. Ayaklarda meydana gelebilecek rahatsızlıklar hayatı felç' e uğratabilecek boyutta olması sebebiyle ayak bakımı da, bir o kadar önemli bir meseledir.

Ayak bakımında kullandığımız çorapların sentetik olup olmamasından, giydiğimiz ayakkabı imalatındaki kullanılan malzemenin sentetik yapısına, sağ ve sol ayak ölçülerimize uygun olarak üretilmiş kişiye özel ayakkabıya kadar, ayak sağlığı için gerekli losyon ve uygulanabilecek masajlardan, rahat hava alabilecekleri ortam uygulamalarına değin, itina ile dikkat edilmesi gereken ayrıntılar bulunmaktadır.

Bu önem arz eden ayrıntılardan ayak masajının '' Foot Massage '' insan sağlına katkıları üzerine yazımızın seyri belirlenecektir. Ayak masajı ile insanın tüm gün içinde yaşadığı stresi, yorgunluğu üzerinden atmasına destek olurken, kaliteli bir uyku ve kaliteli beslenme ve daha verimli solunum, verimli kan dolaşımı ve sindirime kadar destek olmaktadır.Tüm bunların bilinmesi ayak masajının gerekliliğini ortaya koymaktadır.

 

Ayak Masajı Refleksoloji

Ayak masajı denince akla ilk gelen kavram Refleksoloji kavramıdır. Refleksoloji; kökeni uzak doğu’ya uzanan, vücuttaki gerilimi almak ve nörolojik hastalıklarda destek tedavi sağlamak amacıyla, ayaklardaki belirli noktalara uygulanan bir masaj tekniği olarak kabaca açıklanabilir.

Yaklaşık 5 bin yıllık geçmişi olduğu bilinen refleksolojinin ilk uygulama yeri Çin olarak bilinmektedir. Günümüzde tamamlayıcı tıp kategorisinde yer alan Refleksoloji, bedendeki serbest enerji akışını sağlamak amacıyla kullanılan etkili ve zararsız bir yöntem olarak kabul edilmektedir.

Ayak tabanındaki refleks noktalarına, el ve parmak teknikleriyle ya da ahşap bir çubukla basınç yaparak uygulanmaktadır. Uygulama sırasında kişi rahatça uzanır ve ayaklarını tabureye koyar. Ayağın refleks noktalarına parmak ya da çubukla basınç uygulanır. Kişinin vücudundaki rahatsız bölgeyle ilgili noktaya basınç uygulandığında bir miktar acı hissetmesi beklenir. Seans boyunca ayaktaki tüm refleks noktaları el hareketleriyle tek tek uyarılmaktadır.

Ayak Masajının Faydaları

Öncelikle uygulama sonunda tüm bedeninize masaj yapılmış hissine kapılırsınız ve tüm vücut rahatlar. Sinir sisteminiz de rahatlama meydana gelmektedir, kan dolaşımınız hızlanır ve derin dinlenme yaşanır. Ayrıca uyku kalitesini artırma, enerji akışını dengeleme, bağışıklık sistemini güçlendirme, vücudu toksinlerden arındırma gibi daha bir çok yararları da mevcuttur. Beden fonksiyonlarını normalleştirmeye bağlı olarak birçok hastalıkta büyük ilerleme kaydedilmektedir. Başta stres ve anksiyete bozuklukları olmak üzere, panik atak, depresyon, uykusuzluk, bel – boyun fıtığı, otizm, felç, migren, hormon sorunları, romatizma, astım, hazımsızlık, regl ağrıları(Amerika;da yapılan bilimsel bir araştırmaya göre Refleksoloji’nin, Regl öncesi gerginliği % 45 oranında azalttığı saptanmıştır) gibi pek çok hastalıkta destek tedavi olarak kullanılmaktadır.

Kimlere Ayak Masajından Uzak Durmalıdır ?

Ayak masajında özellikle hamileliğin ilk 6 ayında, kanser ve damar tıkanıklığı yaşayan hastalarda, varis sorunu çekenlerde ve şeker hastalarında uygulanması tavsiye edilmemektedir. Ayrıca uzman olmayan, fizyoloji ve anatomi bilgisine sahip olmayan kişilerce yapıldığında yarardan çok zararı bulunmaktadır. Bundan kaynaklı dikkat edilmesi gerekir.

Kaynak : https://www.saglikicin.org/2017/06/ayak-masajiyla-gelen-saglik-.html#more

Ayak bakımınız için linke tıklamanız yeterlidir.


bottom of page