top of page

Tırnak Bakımı

Tırnaklarımız genellikle genel sağlık durumumuzu yansıtmaktadır. Tırnakta renk değişikliği veya kalınlaşma gibi değişiklikler, karaciğer ve böbrek hastalığı, kalp ve akciğer rahatsızlıkları, anemi ve şeker hastalığı gibi sağlık sorunlarını işaret edebilir. Tırnak sorunlarını işaret edebilecek belirtiler arasında renk, şekil ve / veya kalınlık değişiklikleri, cildin tırnak kenarında şişmesi, kanama veya akıntı olması ve ağrı görülür.Tırnak sorunlarının başarılı bir şekilde teşhis ve tedavisi için dermatologunuzla görüşebilirsiniz. Diğer yandna rutin tırnak bakımı için aşağıdaki yazımıza bakabilirsiniz.



Tırnak Bakımı Nasıl Yapılır ?


Tırnaklarınız - keratin adı verilen bir proteinin lamine katmanlarından oluşan - tırnak ucunuzun tırnak kısmındaki bölgeden büyür. Sağlıklı tırnaklar çukur veya oluk olmadan pürüzsüzdür. Renk ve tutarlılıkta homojendirler ve lekeler veya renk solmaları yoktur. Sağlıklı tırnakları korumak ve tırnak bakımınızı yapmak için ;

  • Tırnakları kuru ve temiz tutun. Bu, bakterilerin tırnaklarınızın altında büyümesini önler. Su ile tekrar tekrar hasarlı tırnaklara katkıda bulunabilir. Bulaşıkları yıkarken, temizlerken veya sert kimyasal maddeler kullanırken bulaşık eldiveni kullanın.

  • İyi tırnak hijyeni uygulayın. Temiz ve uygun manikür ve pedikür aletleri kullanın. Tırnaklarınızı düz bir şekilde kesin, ardından uçları yumuşak bir eğriyle yuvarlayın.

  • Nemlendirici kullanın. El losyonu kullanırken, losyonu tırnaklarınıza ve tırnak etlerinize de sürün.

  • Koruyucu bir tabaka uygulayın. Bir tırnak sertleştirici uygulamak, tırnakların güçlendirilmesine yardımcı olabilir.

  • Tırnaklar keratin adın verilen kimyasal bir proteinden oluşmaktadır. Bundan kaynaklı biotin ve keratin kaynakları kullanmanız tırnaklarınızı daha sağlıklı kılacaktır.

 


Tırnak Nasıl Uzar ?


Tırnaklar hızlı büyür.Ayak tırnakları ayda yaklaşık 1,6 mm büyürken ortalama olarak tırnaklar ayda 3,5 mm büyür. Tırnak büyüme oranları, yaş, sağlık durumu, yılın zamanı, aktivite düzeyi ve kalıtıma bağlıdır.Kadın tırnakları muhtemelen gebelik sırasında hariç, erkeklerinkinden daha yavaş büyür.Tırnaklar yaz aylarında kıştan daha hızlı büyür.Tırnak büyümesi hastalık, beslenme, ilaçlar, travma, kronik hastalık, ateş ve yaşlanma sürecinden etkilenir.


Tırnak Problemleri


Tırnak sorunları tüm dermatolojik koşulların yaklaşık yüzde 10'unu oluşturur. Tırnak problemleri genellikle yaşam boyunca artar ve çok sayıda yaşlı insanı etkiler.Mantar enfeksiyonları tüm tırnak hastalıklarının yaklaşık yarısına neden olur. Ayak parmakları sıcak, nemli, ağırlık taşıyan bir ortamda sınırlandırıldığından ayak tırnaklarında daha sık görülürler.

Cilt kanserinin en ölümcül şekli olan melanom nadir durumlarda tırnak altında büyüyebilir. Bu tür melanomlar yaralanmalarla karıştırılabilir, bu nedenle, tırnak renk değişikliği yavaş yavaş düzelmezse veya çizginin boyutu zamanla artarsa, tırnak plakasında koyu renkli bir çizgi göründüğünde bir dermatolog danışılmalıdır.


Unutmayın ki tırnaklarınız ayaklarınız için çok önemlidir ve bu sebeple ayak bakımınıza dikkat etmeniz gerekir. Ayrıca bacak bakımı ve cilt bakımınıza da özen göstermelisiniz.


bottom of page