top of page

Ayak Bakımı Niçin Önemli

Diyabetiniz varsa, sinir hasarı da vardır, bundan kaynaklı dolaşım sorunlarınız vardır ve enfeksiyonlar ciddi ayak problemlerine neden olabilir. Ancak, sağlıklı ayakları korumak için önlemler alabilirsiniz.Diğer yandan ayak bakımı için diyabet hastası olmanıza gerek yoktur ayaklarınız bacaklarınızı taşır ve bu sebepten ayak bakımınız bacak bakımınız demektir. Bunu unutmayınız ! Şeker hastalığınızı idare etmek ve sağlıklı bir yaşam tarzı sürmek, ayaklarınızı sağlıklı tutmaya yardımcı olur. Bu aşağıdakileri uygulayabilirsiniz:

• Her ziyarette ayak kontrolleri ve kan basıncı ,kolesterollünüzü kontrol ettirmeyi unutmayınız. • Günlük kan şekerinizi izleyiniz • Düzenli egzersiz yapınız. Bu her birey için gereklidir. • Meyve ve sebze ile zengin ve dengeli bir beslenme planı yapınız. İyi bir ayak bakımı rejimini uygulayarak ciddi ayak problemlerini önlemeye yardımcı olabilirsiniz. Bu sayede daha sağlıklı olursunuz bacak bakımınız için değil sadece bütün vücut sağlığınız için bir adım atmış olursunuz.

 

Ayak Bakımı

İşte, benimseyip her gün yapmaya çalıştığınız birkaç ayak bakımı alışkanlığı olmalıdır. Bunları şu şekilde özetleyebiliriz. 1. Ayaklarınızı inceleyin Ayaklarınızı ve ayak parmaklarınızı kontrol edin, üstleri, yanları, tabanları, topukları ve ayak parmakları arasındaki alanı kontrol edin. Fiziksel olarak kendi ayaklarınızı kontrol edemiyorsanız, bir ayna kullanın veya birisinden yardım isteyin. Herhangi bir yara, kızarıklık, kesiklik, kabarcık veya çürük bulursanız hemen doktorunuza danışın. Ve bu konuda bilgi alarak doğru tedavi yöntemini uygulayın. 2. Ayaklarınızı yıkayın Ayaklarınızı her gün hafif sabunlu ılık suda yıkayın. Sıcak su ve sert sabunlar cildinize zarar verebilir. Ayaklarınızı koymadan önce su sıcaklığını parmaklarınızla veya dirseğinizle kontrol edin. Şeker hastalığınız varsa ayağınızla su sıcaklığını hissetmek zorlaşabilir. 3. Ayaklarınızı kurutun Ayaklarınızı kurutmak için ayaklarınızı ellerinizle sıkı sıkı kurulayın ve iyi kurumasını sağlayın.Enfeksiyonlar nemli bölgelerde gelişme eğilimi gösterir, bu nedenle, parmaklarınız arasındaki alanı iyice kuruttuğunuzdan emin olun. 4. Kuru cildi nemlendirin. Ayaklarınızdaki cilt kaba veya kuru hissedilirse, losyon veya yağ kullanın. Parmaklarınız arasında losyon kullanmayın. Burada saklı kalan losyanlar ayaklarınıza zarar verir. Bu uygulamaları bacak bakımı ve diğer cilt bakımlarınız için de yapabilirsiniz.

Ayak sorunlarından biri olan topuk çatlaklarınız için Topuk Çatlaklarına Çözüm yazımıza bakabilirsiniz.

bottom of page