top of page

Çatlak Topuklara Çözüm

Bacak bakımı ile ayak bakımı bir bütündür ve bu yüzden ayak bakımında da bazı sorunlarımız olduğunda bunlarla nasıl baş edeceğimizi bilmemiz gerekir. Bu noktada çatlak topuklar çok yaygın bir sorundur ve kozmetik bir sorundan ağrılı bir soruna kadar değişebilir.

Kuru, kalınlaşmış cildin yanı sıra, kızarıklık, kaşıntı, iltihaplanma ve deride soyulma gibi belirtiler eşlik edebilir. Doğru önlemlerin alınması, çatlakların daha derine girmesini ve kanamanın ve ağrının ortaya çıkmasını önleyebilir.

Çatlak topuklarının nedenlerinden bazıları kuru hava, nem eksikliği, uygun olmayan ayak bakımı, sağlıksız bir diyet, yaşlanma, sert zeminde uzun süre ayakta durma ve yanlış ayakkabı giyme nedenleridir. Egzama, sedef hastalığı, mısırlar ve kalluslar, diyabet ve tiroid hastalığı gibi durumlar da soruna katkıda bulunabilir.Çatlak topuklar için sorunu çözümlemeye çalışabileceğiniz birkaç evde telafi yöntemi bulunmaktadır.

 

Çatlak Topuklar için Doğal Yöntemler

Çatlak topuklarınız için doğal yöntemler kullanılması ve zarar vermez hem de daha kolay bir şekilde alanı nemlendirmenize ve korumanıza yardımcı olur.

1. Bitkisel Yağ

Çatlak topuklarını tedavi etmek ve önlemek için çeşitli bitkisel yağlar kullanılabilir. Zeytinyağı, susam yağı, hindistancevizi yağı veya başka herhangi bir bitkisel yağ işe yarayacaktır. En iyi sonucu almak için, yağın cildinize tamamen nüfuz edebilmesi için yeterli zamana izin vermek için yatmadan önce bu çareyi kullanın .

Önce ayaklarınızı sabunlu suya batırın ve pomza taşıyla ayaklarınızı fırçalayın.

Ayaklarınızı yıkayın ve sonra iyice kurulayın

Topuklarınıza ve tabanlarınıza herhangi bir bitkisel yağ uygulayın.

Bir çift temiz çorap koyun ve uyurken çatlaklardan kurtulun. Sabahları topuklarınız fark edilir derecede daha yumuşak olacak.

Topuklarınızdaki çatlaklar tamamen kaybolana kadar bunu bir kaç gün tekrarlayın.

2. Pirinç Unu

Ayaklarınızındaki ve topuklarınızdaki deriyi eksfoliye ederek ölü cildi çıkarmak, böylece çatlamaları ve kuruluğu önlemek için pirinç unu, ev yapımı püskürtme fırçasının bir parçası olarak kullanılabilir.

Fırçalama yapmak için, bir avuç pirincini birkaç çay kaşığı bal ve elma sirkesi ile karıştırın. Kalın bir macun haline gelene kadar karıştırın. Topuklarınızdaki çatlama son derece kötüyse, bir çorba kaşığı zeytinyağı veya tatlı badem yağı ekleyin.

Ayağınızı ılık suda 10 dakika kadar ıslatın ve sonra hafifçe pirinç unu macunu ile fırçalayın.

İşlemden memnun kalana kadar işlemi haftada birkaç kez tekrarlayın.

3. Limon

Limonların asidik özelliği, sert kabuğun yumuşamasında çatlamaya neden olan şeylere karşı çok etkilidir.

  • Ayağınızı ılık suda 10-15 dakika bekletin, üzerine limon suyu ilave edin. Ayaklarınızın daha fazla kurumasına neden olan çok sıcak su kullanmaktan kaçının.

  • Çatlamış topuklarınızı bir ponza taşı kullanarak ovun.

  • Ayaklarınızı yıkayın ve bir havluyla kurutun.

4. Gül Kaynağı ve Gliserin

Gliserin ve gül suyunun birleşimi , çatlak topuklar için etkili bir ev tedavisi sağlar. Gliserin cildi yumuşatır, bu yüzden kozmetikte yaygın olarak kullanılır. Gül suyunda A, B3, C, D ve E vitaminleri yanı sıra antioksidan, antienflamatuar ve antiseptik özellikler bulunur.

Eşit miktarda gliserin karıştırıp iyice suyun üzerine koyun ve gece yatmadan önce topuk ve ayaklarınızda ovalayın.

Bu yöntemler ile ayak sağlığınızı koruyarak bacak bakımınızda da bir adım olacaksınız. Çünkü bacaklarınızı taşıyan da ayaklarınızdır ve bacak bakımı ile ayak bakımın bir bütün olduğunu unutmayınız.


bottom of page